Om den omtalade förlovningen

En liten fundering angående gårdagens förlovning mellan Victoria och Daniel; är det inte konstigt att Daniel inte blir kung? Jag menar Silvia blev ju drottning, vad är skillnaden? Är det mer värt att vara kung än drottning då alltså? Eller ändrades detta i och med att första barnet oavsett kön blir tronföljare? Annars är det ju ganska ojämställt, väl? Hallå fina, jämställda Sverige, vad håller ni på med?

Förresten, har ni inte sett klippet då kungen, Silvia, Daniel och Victoria tillkännager förlovningen måste ni göra det. Sjukt roligt! Så taffligt, så pinsamt men högst underhållande. Kolla
här.

Kommentarer
Postat av: Mor

Det är Viktoria som ärver tronen och blir därför regent. Man kan inte gifta sig till tronen men man kan bli regentsgemål, man kan ju inte ha två regenter samtidigt, eller hur. Samma förhållande gäller i Danmark där prins Henrik är gift med Margareta som är regent. I Sveriges successionsförordning finns allt förklarat. Drottning Silvia är gift med kungen men hon är ju inte regent.



2009-02-25 @ 14:53:22
Postat av: Sandrine

Fast faktum kvarstår, Silvia fick titeln drottning, men Daniel får inte titeln kung, alltså måste det ju på något vis anses bättre att vara kung. Annars skulle väl Daniel kunnat få titeln kung, och drottningen, alltså Victoria vara regent?

Postat av: johanna

Ja men visst, om en man och en kvinna har samma klassrang så står ju mannen lite högre än kvinnan. Silvia får heta drottning eftersom det ju är självklart att kungen står högre i rang, men om Daniel skulle få heta kung så kommer det ju att låta som att han har högre rang än den regerande drottningen...mycket sjukt...

Men det är ju ganska mycket som är sjukt och helt otroligt ålderdomligt med monarkin. Tänka att Victoria var tvungen att be regeringen om lov att få gifta sig, haha!

2009-02-27 @ 00:05:42
URL: http://elsajohanna.blogspot.com
Postat av: Sandrine

behövde inte kungen be om lov för att få gifta sig med Silvia då? trodde att de alltid var tvungna att göra det, oavsett kön. annars är det ju ännu värre!

2009-02-27 @ 10:18:36
URL: http://sandrine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback