Julläsning

När det är jul måste man läsa böcker, så är det bara. Det har gått lite knackigt för mig så här långt men jag ska försöka komma igen. Har en vecka till på mig innan det enda jag får läsa är Numeriska Metoder av Peter Pohl. Spännande.

Än så länge har jag hunnit avsluta John Steinbecks Vredens druvor som jag hållt på med hela terminen. Inte för att den är dålig, tvärt om, jag har helt enkelt inte haft tid. Ångrar att jag inte sparade den till nu. Läs den alla som inte redan har gjort det! Jag får sträckläsa Möss och människor istället.

På julafton läste jag Bitterfittan av Maria Sveland som Johanna rekommenderade för månader sen, den var intressant, deprimerande och ett måste för alla som funderar på att bilda familj snart.

image266     image267     image268

Mr Manson - still going strong

Lite bloggtorka på sistone. Skyller på julen och franska kusinerna som är här och hälsar på och att jag måste snylta på grannens trådlösa som jag kanske eventuellt lyckas med om jag sitter i hallen.

Kvällen efter den fruktade stattentan var jag och såg Marilyn Manson på Hovet. Jag och lammkötten. Och bra va det. Skitbra! Jag har nog aldrig slutat gilla Manson sen jag först hörde dem, Smells Like Children tror jag att det var och Antichrist Superstar. Laddade hem nya, Eat Me Drink Me, någon dag innan konserten och hade bara lyssnat på den någon gång. Tyckte att den lät lite lam, men live var i alla fall de låtar han spelade från den nästan i klass med de gamla klassikerna. Dessutom verkade Marilyn vara på mycket bättre humör än sist jag såg dem, på Hultsfred 2005. Antichrist-podiet var med, dock inte styltorna som jag hade hoppats på. Köpte nästan en halvironisk halvseriös I Love Mariyln Manson-t-shirt. Ångrar mig kanske lite men det var nog bäst så. Nu är jag mest sugen på att läsa The Long Hard Road Out of Hell.

Kommande konserter är The Mars Volta på Cirkus den 20 februari och Ane Brun på Göta Lejon den 9 april. Jag är mycket nöjd med konsertlokalerna, speciellt Cirkus, tror det är perfekt för de experimentella El Paso-sönerna.

Persepolis

Såg Persepolis med Alex igår, rekommenderas varmt!

image261

Slänga mat?

Jag har en liten fundering kring hela det här rabaldret runt ICA och deras köttfusk. Har de inte glömt en sak i debatten?

Den första fråga jag ställde mig när jag hörde om det här var om någon blivit sjuk av att ha ätit dåligt/gammalt kött? Jag har i alla fall inte hört något om det. Är det då inte hemskare att de laglydigare (om det finns några sådana) ICA-butikerna slänger kilovis med fullt ätbart kött varje dag? Är det inte den svenska övernitiska datummärkningen som borde debatteras? Den som gör att annars intelligenta människor (läs: svennar) slänger all möjlig mat utan att ens lukta/smaka på den först för att datumet gått ut. Detta kallar jag slöseri och överkonsumtion. Väldigt oklimatsmart också.

Nu kanske en och annan kan tycka att jag inte har någon rätt att ha en åsikt i den här frågan med tanke på att jag (nästan) aldrig äter kött, men jag har gjort. Köttfärs är för övrigt den enda mat jag någonsin blivit dålig av att äta, och då har jag både druckit 10 dagar gammal (enligt datummärkningen då alltså) mjölk och ätit möglig leverpastej (tog bort möglet, åt det som var under), men då syndes det på färgen att köttfärsen var gammal (jag var bara hemskt hungrig och ville testa gränserna lite). Fick bara lite ont i magen.

Jag vill tillägga att jag inte ger butikerna rätt när de ljuger för sina kunder, jag tycker bara att det saknas en viktig (den viktigaste) del i diskussionen.

Jag - en koffeinist?

Jag trodde att jag var en av de lyckligt lottade som inte blir beroende av saker, ack så fel jag hade. Varje dag någon timme efter lunch kommer den förlamande tröttheten och en smygande huvudvärk, det enda som hjälper är en stor sleven-latte. Illa va? Dyrt OCH väldigt omiljövänligt, men åh så underbart! Vad göra? Kan någon erfaren koffeinist ge mig råd? Är detta värre på vintern än på sommaren?


Spartips

Om du (som jag) tycker att den där soluppgångslampan är en genial idé (jag hade faktiskt diskuterat en liknande uppfinning innan den kom, det är sant (jag går ju trots allt på KTH)) men lite för dyr så har jag hittat ett okejbra substitut. Köp en lågenergilampa (miljövänligt också ju!) och sätt den i lampan närmast din säng. Ställ väckarklockan på, säg, en kvart innan du vill gå upp. När klockan ringer stänger du av den (kan folk sluta snooza eller?) och tänder lampan. Det kommer då att ta typ en kvart innan lampan nått sin fulla styrka, prima soluppgång! Vill du vara ännu trixigare kan du förstås installera en timer till lampan men vem orkar?

(Jag vet att parenteser är sjukt jobbiga, men roliga också, visst?)

Fir med mor och far + min fina gran

I lördags var mor och far här för att de firade att de varit gifta i 25 år i måndags, den 3 decemer, grattis till dem! Anledningen till att jag var med på firet är att det lite är min förtjänst att de gifte sig (jag fyller ju 25 snart och kunde ju inte gärna bli en bastard). Vi åt middag på Wedholms fisk och det var en av de godaste middagar jag någonsin ätit! Fisk är nog ändå det godaste man kan äta.

image258
Mor öppnar paket, far tittar på

image259
Min underbart goda efterrätt

En till positiv sak med att de kom hit är att de tog med min älskade gran, så nu kan jag kolla på julkalendern med den rätta julstämningen varje morgon. Någon mer än jag som kollar/gillar? Jag tycker att den är grym!

image260
Fina, fina granen