Bilder!

Nu har jag lagt in lite bilder också. Här, här, här och här.

Sommarläsning

Införskaffade just lite pocketar inför min resa till och från Roskilde, nästan tretton timmar tur och retur, ensam. Det kräver underhållning. Borde ju låna böcker på biblioteket, men det verkar inte så smart att ta med deras böcker på festival. Hade tjänat in 100 kronor på Akademibokhandeln och de hade dessutom en 'Ta 4 betala för 3'-kampanj. Det blev:

'Brott och Straff' - Fjodor Dostojevskij
'Låt den rätte komma in' - John Ajvide Lindqvist
'Alkemisten' - Paulo Coelho
'Röda Rummet' - August Strindberg

Försöker läsa lite seriösare böcker, mest för att de är bättre men lite för allmännbildningens skull också.



Konserttips inför Roskilde

Tänkte bidra med lite konserttips inför Roskildefestivalen nästa vecka. Jag lämnar de uppenbara som Tool, Arctic Monkeys, Guns n' Roses, Goldfrapp, The Streets och Roger Waters. De vet ju alla redan om att de MÅSTE se.

Mitt första tips är att redan äga en biljett eftersom festivalen nu är utsåld!

dEUS (B)
Helt underbart artrockband, tyvärr också relativt okänt. Det är ibland poppigt, ibland rockigt, ibland lite konstigt men alltid väldigt bra. Melodier som sätter sig utan att för den skull vara repetitiva. Ett av mina absoluta favoritband faktiskt. Spelar på torsdagen, Arena 20.00.

Wolfmother (AUS)
Hänvisar till föregående inlägg, måste ses! Spelar på söndagen, Odeon 16.00.

Amplifier (UK)
Har jämförts med Tool och Soundgarden, använder 52 (!) effektpedaler. Det krävdes lite letande för att få tag på deras musik, men det var det värt. Jag tycker att de påminner mycket om Peach, Justin Chancellors (Tools basist) förra band. Spelar på lördagen, Odeon 02.30.

Radio Soulwax present Nite Versions Live, 2 Many DJ's, Justice (B)
Har släppt världens bästa mixtape; 'As Heard on Radio Soulwax, Pt. 2'. Dansmusik där man för en gångs skull känner igen låtarna, använder mycket rock. Tyvärr spelar de exakt samtidigt som dEUS, HUR kunde det hända??! Jag vet inte hur detta kommer sluta, troligtvis kommer jag att slita mig i två bitar. Fan. Spelar på torsdagen, Metropol 20.00.

JR Ewing (N)
Såg dem som förband till Coheed and Cambria (som f ö har ställt in sin spelning) och de var bättre än huvudakten. Norrmännen manglar post-hardcore som är roligare live än på skiva. Spelar på fredagen, Odeon 20.00.

Gå in på
Roskildes hemsida för mer detalierad info. Om någon har tips på annat man borde se är det mycket välkommet!

Wolfmother - 'Wolfmother'

Låt er inte förledas av namnet, inte heller av albumets framsida. Båda får en att tänka på powermetal, eller kanske någon typ av tomtar och troll-rock. Det är fel. Jättefel. Musiken är istället väldigt 70-talsinspirerad. En del Black Sabbath, lite Led Zeppelin, lägg sen till rock n' roll, en sångare som låter som Jack White och ett eget sound. Det är Wolfmother (HUR kom de på det namnet förresten??!).

Jag blir glad av att lyssna på den här musiken. Det här är partymusik för mig, en riktig stämningshöjare. Kan inte bärga mig tills jag får se dem live på Roskilde, det kommer att bli grymt!

wolfmother

Att lyssna på skivan har även fått mig att rota fram gamla Black Sabbath-godingar. Hur hade jag kunna glömma dem? Tack Wolfmother!

paranoid          masters of reality

Tjuvlyssnat

Kolla in tjuvlyssnat.se, kanske hur roligt som helst!

Måndag: Skivshopping + Häng + Hemresa

Klockan elva var jag tvungen att checka ut. Hur trött och bakis jag än var. Så det gjorde jag också. Drack en kopp te innan jag gick.  Promenad in till stan. Bagaget i förvaring på Central Station. Gick runt som en zombie. In på Fopp. Ut med:

Wolfmother - 'Wolfmother'
Goldfrapp - 'Felt Mountain'
Goldfrapp - 'Black Cherry'
Goldfrapp - 'Supernature'
Gnarls Barkley - 'St. Elsewhere'
Bright Eyes - 'I'm Wide Awake, it's Morning'
Bright Eyes - 'Digital Ash in a Digital Urn'
Babyshambles - 'Down in Albion'
Muse - 'Showbiz'
Muse - 'Origin of Symmetry'

Gladare, om än lika trött, satte jag mig på trappan till GoMA och väntade på Alan. Han kom och tog med mig till smothiestället jag letade efter på lördagen. Det låg mitt i stan. Där fick jag en smothie som hette 'Disco-Down Booster' i handen. Den sägs bota baksmälla. Och jag såg att de till och med hade i en sked av ett pulver från en body builder-proteinpulverburk som det stod 'Hang Over Cure' på, läskigt. Aja, jag blev faktiskt piggare. Dock tror jag att det berodde mer på yoghurten och frukten än på det mystiska pulvret, men vem vet? Vi gick och shoppade lite skivor åt Alan, han köpte bland andra Ed Harcourts nya, det borde jag också ha gjort har jag en känsla av. Solen tittade fram, efter lite svalkande regn, så vi gick och satte oss i gräset på George's Square och där blev vi kvar. Inte förrän en timme innan jag var skulle med tåget tog vi oss därifrån. Jag tog med Alan till Ichiban för lunch/middag. Tredje dagen i rad för mig där, men jag var ju tvungen att visa honom stället eftersom han aldrig besökt det. Det är kul att visa folk nya saker i sina egna hemstäder!

Sov på tåget, halvsov på flygplatsen när jag spottade polisongtrummisen (Peder?) i Backyard Babies. Satt ett tag och funderade på om det verkligen var han när en Adidasshortsklädd Nicke röjde alla tvivel ur vägen. Efter ett tag visade sig även resten av bandet, Dreggo mindre och svartare än någonsin, och deras crew. Men mer spännande än så blev det inte.

'Kallocain' - Karin Boye

Läste just ut denna bok liggades i solen, precis lika opassande som när jag läste '1984' i solen. Och böckerna liknar faktiskt varandra också, berättelsemässigt i alla fall. Inte riktigt språkmässigt. 'Kallocain' är mycket mer välskriven och språket flyter bättre. Underbar att läsa. Sen känns ju historien alltid angelägen.

Jag hade länge funderat på att läsa boken men kom mig aldrig för eftersom jag hade fått för mig att den skulle vara tungläst enbart på grund av att det är en klassiker och den skrevs (eller gavs ut i alla fall) 1940. Men det är den alltså inte. Inte alls. Så, läs den. Nu.

'kallocain'

Sveriges 69 Osexigaste 2006

Listan är publiserad. Boyahed.coms årliga lista över Sveriges 69 Osexigaste. Läs!

Update: Kolla här och här också! Kolla hela sidan förresten!

Söndag: Shopping + Optimo

Efter en delvis sömnlös natt, orsakad av en något överförfriskad kille som låg och spydde var femtonde minut och gurgelsnarkade däremellan och en kille som försökte krypa upp i min säng, gick vi in till stan vid lunchtid. Hostelets frukost skippades till förmån för Afternoon Tea på The Willow Tea Rooms. Det var en upplevelse. Stolarna man sitter på är lika snygga som obekväma och servicen är lika bra som det som serveras är äckligt. Teet är dock helt ok. Men det är som sagt ett ställe man går till för upplevelsen, inte för att äta gott eller för att sitta i timmar.

willow tea rooms

Proppmätta av scones, sandwichar och kakor satte vi igång med shoppingen. I kassarna på vägen hem hade jag;

Stråkilklackar med bronsfärgade läderremmar från Steve Madden/House of Fraser
Svart, kort ballongkjol från Lux/Urban Outfitters
Svarta mockaballerinas från Topshop
Svart, vattenfast mascara, Lancômes Hypnôse från House of Fraser
2-pack svarta leggings från HM

Lunch på Ichiban, igen.

Sen hem och prova ut kläder för kvällen, Amanda provade sin nyiköpta gula dräkt, fancy! Men den var lite för strikt för att klubba i så det fick bli svart-vit-randig klänning + leggings istället. Jag sportade min nya kjol + leggings + ballerinas + gammal top från Gina Tricot, allt i svart.

Vi hade lite tid innan vi skulle möta Alan i stan så vi förade framför hostelet med en norrman, en nya zeeländare och en kille som jag inte kommer ihåg var han var ifrån. Klockan nio träffade vi Alan på Underworld, en whisky cola där, vidare till Crow Bar, några fler där. Innan tolv var vi på Optimo/Sub Club. Tyvärr var musiken inte så bra, sen var det ett franskt band, Joakim, som spelade, helt ok. Men Amanda fick ont i sitt knä (long board-skada) så hon gick hem. Vi dansade tappert ett tag till men den gamla känslan infann sig aldrig. Hungern började smyga sig på så vi begav oss till Subway och skaffade proviant och satte oss på en bänk på George's Square. Helt underbart! Tyst och stilla. Satt där alldeles för länge innan vi slutligen orkade resa oss upp och traska hemåt.

crow bar
Jag och Amanda tycker om varandra på Crow Bar.

Lördag: Scanning av shoppingutbudet + King Tut's

Lördagen inleddes med frukost bestående av pulverkaffe och kritvitt bröd med sylt på. Typiskt brittiskt? Ja! Näringsriktigt? Inte det minsta! Fortfarande med kurrande magar tog vi så en promenad in till stan. Kollade en massa affärer, men shoppingkänslan infann sig aldrig, så vi gick på jakt efter ett smothieställe jag hade hört talas om istället, dock utan lycka. Det slutade med att vi köpte någon slags krossad is+frukt-grej för att svalka oss. Två minuter senare gick vi förbi en Ben & Jerry's-glassbar. Ångrade genast mitt val av förfriskning men tröstade mig med att de inte hade smaken The Vermonster (Lönnsirapsgräddglass med pecannötter och kolasås) som är deras godaste! Lunchade på Ichiban innan vi promenerade tillbaka till hostelet för stödvila.

Pigga och utvilade hoppade vi in i en taxi till West End, älskar att åka taxi i Glasgow, trevligt och billigt! Slängde i oss en subway innan vi slog oss ner i sofforna på Gong för att sippa cocktails.  Tre cocktails senare, mycket goda allihopa (Hawaiian Martini, Cherry Cola och French Martini (alltid!)), åkte vi in till stan igen. Där mötte vi upp med Alan och Katy på King Tut's och tillbringade resten av kvällen i deras sällskap. Nice. Medlemmarna i 'Biffy Clyro', minus sångaren Simon, vände plattor. Helt ok. Såg att 'Khoma' skulle spela där samma kväll som jag åkte hem. Vilken miss att inte kolla upp sådant innan man bokar biljetter. Jag är verkligen sämst. Först 'Tool' och så detta. Jag borde ju verkligen ha lärt mig vid det här laget att det är mycket troligt att något bra spelar när man är där. De har ju inte lika torftigt konsertutbud som vi har i detta land. Aja, gjort är gjort.

Vid tolv tackade vi för oss, pubbarna stänger då, och gick hem. Hann så klart med en subway på vägen också.

king tut's
Alan och Amanda på King Tut's.

Fredag: Stockholmsshopping + Arches

I fredags tillbringade jag dagen i huvudstaden innan jag flög till Skottland. Hade tänkt hälsa på lite vänner men det visade sig att de flesta var upptagna eller inte i stan. Detta resulterade i shopping, för vad gör man annars i Stockholm själv?

Gick raka vägen från Centralen till NK, efter att ha lämpat av mitt bagage i en förvaringsbox, där testade jag  en alldeles för dyr
Eye and Lip Contour Balm från Sisley och tröstköpte istället Crabtree & Evelyn's ljuvliga Rosewater and Glycerine Hand & Body Lotion

Vidare till Birger Jarlspassagen där jag lunchade på Depå i sällskap av Karin Boye. Mätt och belåten fortsatte jag in på MrsH där jag köpte en burk Smith's Rosebud Salve och Creme de Coco schampo och balsam från Bumble and Bumble, åh vad gott jag kommer att lukta!

Efter denna spree, gick jag tillbaka mot Gallerian där jag skulle träffa Annelie lite senare, fast besluten att inte köpa något mer. På vägen låg en liten Antikaffär där jag hittade en underbar silverberlock men lyckades övertala mig själv om att fyrahundra kronor var i dyraste laget. Ångrar mig lite.

Väl inne i Gallerian traskade jag runt i affärerna utan att hitta särskilt mycket av intresse. Ett gul-grön-randigt linne från Zoul/MQ, sådant som jag redan har två stycken av i andra färger, slank med. Annars inget.

När Annelie kom åt jag världens (näst efter Ben & Jerry's och all glass i Italien) godaste glass från Montis, valnöt och creme caramel, (mums!), medan Annelie åt soppa.

Vid halv sju tog jag mig tillbaka till Centralen, hämtade bagage och vidare till Cityterminalen för att ta mig till Skavsta. Tack flygbussarna för att ni finns! Läste hela vägen, i bussen, på flyget och på tåget. Vid tolv kom jag äntligen till Glasgow.

Amanda kom och mötte mig på Central Station, så himla kul att träffa henne igen (!), och vi tog en snabb promenad till Blue Sky för att lämna min packning, sen samma väg tillbaka och in på The Arches. Denna kväll hade de en klubb som heter Blitzkrieg Bop, tyvärr inte så välbesökt. Det var bara två, av sju tror jag, av rummen som var öppna. Synd. Så var det ett The Smiths/Morrissey-wannabe-band som spelade. Men vi hade ju varandra och det räckte bra. Var lite trötta efter resan och hade mycket att prata om så det gick ingen nöd på oss. På vägen hem stannade vi för en macka på vårat gamla Subway. Kände inte igen en käft och de var dåliga på att göra mackor, inga Sandwich Artists. Ingen kärlek som Amanda sa. Men det var gott ändå. Sen bar det av till Blue Sky igen för en god natts sömn.

'Tärningsspelaren' - Luke Rhinehart

Nu har jag äntligen läst ut denna bok. Det tog ett tag, vilket betyder att den inte var särskilt bra. Problemet med denna typ av böcker, som alla andra tycks gilla, är att det blir för mycket av allt, vilket gör att det faller platt för min del. Jag känner för denna bok som jag känner för Liftarens Guide till Galaxen. Den plågade jag mig också igenom, alla fem delarna, förstår inte varför nu i efterhand. Anledningarna till att jag inte gillar dessa böcker är två:
  • Vad som helst kan hända. Och när vad som helst kan hända och det inte finns några 'regler' blir det helt ointressant.
  • Man lär inte känna huvudpersonerna, dras inte med i historien och då bryr man sig inte vad som händer med dem.
Men, båda dessa böcker har blivit hyllade, 'Tärningsspelaren' på 70-talet och 'Liftarens Guide till Galaxen' på 90-talet, så det kanske bara är jag som inte förstår.

Såg förresten filmen 'Liftarens Guide...' igår. Jag höll på att somna flera gånger, och det var inte av trötthet, för efteråt läste jag flera kapitel i Karin Boyes 'Kallocain' utan att somna.

'tärningsspelaren'          'liftarens'

Är du pk?

Första gången jag hörde uttrycket 'pk' i modern tid (läs: de senaste fem åren) tog det några sekunder innan jag förstod vad det betydde. Anledningen är förmodligen att det för mig har haft en helt annan betydelse. Det var någon gång i mellanstadiet man kunde få frågan; Är du pk? Eftersom man inte hade en aning om vad pk var för något svarade man nej och fick då till svar att 'Haha, du är alltså inte påklädd?'. Nästa gång man fick frågan var man ju förberedd och svarade självklart ja. Frågaren skrattade ännu mer och svarade 'Jaha, så du är privatknullare?' Detta var en typisk lek man höll på med i mellanstadiet, därav modnadsgraden.

Men nu betyder alltså pk, politiskt korrekt. Hur länge har det haft den betydelsen? Någon som vet? Någon som använde det när jag gick i mellanstadiet, någon gång i mitten av 1990-talet?

För övrigt använder jag fortfarande inte uttrycket pk i sin, förmodar jag, rätta betydelse, mest för att jag inte är särskillt pk själv. Jag tycker att politiskt korrekta personer är ganska anala.