Får man prata hur man vill?

Efter två månader i korridoren och två månader med Godmorgon Sverige till frukosten kan jag inte hålla tyst längre. Är det någon mer än jag stör sig på reportern Thomas Jonasson som inte kan prata som folk? Han betonar allt fel hela tiden så det är omöjligt att koncentrera sig på vad han säger. Hade för mig att popjunkien skrivit något om honom tidigare och mycket riktigt hittade jag detta från april. Ni måste klicka på länken och lyssna på honom om ni inte redan har gjort det. Jag skrattar högt! Nog för att jag kanske är mer språkintresserad än de flesta, men detta måste alla tycka är kul! Så kan man väl inte prata?

Nörd vs. Tönt

Den som läser min blogg regelbundet (om någon nu gör det?) har kanske märkt att ordet nörd förekommer ganska frekvent så jag tänkte att det kanske passar sig att precisera skillnaden mellan en nörd och en tönt för dem som inte känner till den. Det kan nämligen verka något konstigt att jag kallar mig själv för nörd om man tror att det är samma sak som tönt (något som ingen vettig människa skulle kalla sig själv). Så här kommer nu skillnaden:

En nörd är en person som är väldigt insnöad på en viss sak och ofta också kan väldigt mycket om denna. Tänk musiknörd, datornörd, frimärksnörd...

En tönt, däremot, är en person som inte har någon koll på hur omgivningen ser på honom/henne. En sån som i filmer ofta porträtteras med byxorna för högt upp (inte på ett moderiktigt vis, bör tilläggas), glasögon, tandställning och som ofta snubblar. En person med noll koll helt enkelt. Clueless, för att citera en underbar film.

En nörd behöver således inte vara en tönt och tvärt om är en tönt nödvändigtvis inte en nörd. Dessa två kan dock sammafalla i en och samma person.

Detta lilla inlägg för att förklara varför jag ibland beskriver mig själv som en nörd, nörd behöver alltså inte vara ett negativt ord, för mig är det inte det i alla fall. Jag vill gärna vara en musiknörd, overallnörd återstår att se, hittills har jag sett det som något negativt så overalltönt hade nog varit ett mer passande ord. Men vem vet, overallnörd kanske blir det nya svart?

Jag - en overallmänniska?

Det var i fredags allt hände. (David m fl: Läs inte! Och förbli lyckligt ovetande!)

10.10 Jag provade ut rätt overallstorlek i Karins.

20.54 Jag fick ett mail som meddelade att jag kommit med i Qulisseriet (de som fixar med kulisserna till sektionsspexet).

Så, nu har förvandlingen börjat, från cool (nåja, i sammanhanget i alla fall) människa till fullfjädrad KTH-nörd. Undrar var detta kommer att sluta. Den som lever (och inte säger upp kontakten med mig) får se.

overall

Most Wanted

Och så lite skivnörderi. Det finns några skivor som jag letat efter i många år (vissa av dem i alla fall) men aldrig lyckas få tag på. De jag kan komma på nu är:

Backyard Babies - Diesel and Power
Denna skiva hörde jag för första gången någon gång i högstadiet när Frida kom hem med den från Lysekil. Efter att ha bevistat några konserter med bandet började vi misstänka att de av någon anledning skäms för denna skiva som vi lyssnat så otroligt mycket på och älskar. Jag vet att jag förmodligen skulle tycka detsamma som de flesta andra om den om jag hörde den för första gången idag, men från och med högstadiet kommer den alltid att ha en plats i mitt hjärta. Lyssna bara på de naiva pojkarna som så gärna vill vara amerikaner runt en lägereld "to tell the truth I'm gonna leave this place with a six-pack getting drunk, yeah".

Biffy Clyro - thekidswhopoptodaywillrocktomorrow (EP)
Samma sak här. Ett band jag har så många bra minnen till. Lyssnade på deras två första skivor som jag fått på minidisc av Alan varje morgon när jag promenerade till jobbet, i åtta månader. Jag ser den där stora bilbron jag gick mitt i, mellan bilarna, så fort jag sätter på någon av skivorna. Detta är i alla fall deras debut-ep. Har inte ens fått tag på den i sin helhet i mp3-format. Försökte flörta till mig den av bandet på Debaser när jag såg dem där förra våren, men det gick inte vägen. Enligt Wikipedia går den för 70-150 pund om den kommer upp på eBay.

Arctic Monkeys - Arctic Monkeys
Vet inte ens om denna skiva existerar, men jag fick hem den från The Pirate Bay och trodde först att det var deras debut. När jag sen fick höra den skiva de släppt blev jag aningen besviken då några av de bästa låtarna inte fanns med, bland andra "Curtain Close", "Cigarette Smoke" och "Bigger Boys". Dessutom är "Whatever You Say I Am That's What I'm Not" överproducerad. De låter bättre när det är lite skitigt tycker jag.

Babyshambles - Killamangiro (EP)
Även denna är en skiva jag laddat hem men aldrig sett i verkligheten, men den är sjukt bra. Bara tre låtar, men vilka låtar! Titelspåret "Killamangiro" finns även med på "Down In Albion", men versionen på ep:n är mycket bättre.

Johnny Cash - Love, God, Murder
Har letat efter denna på en massa ställen men alla säger att den tagits ur produktion i och med att han bytte skivbolag, men nu verkar den finnas på cdon.com. Tyvärr är det många som sagt att de beställt ovanliga skivor från dem och fått vänta jättelänge och ibland förgäves. Fast det är alltid värt ett försök - när jag har råd, vilket tyvärr inte verkar bli inom den närmaste framtiden.

Och apropå pengar. Har inte köpt särskilt mycket skivor sen jag började plugga, hittar dock ny musik hela tiden, detta gör att listan på skivor som borde inhandlas har växt sig ganska lång. Kommer att bli en STOR beställning den dag jag blir rik. Det är klart att det är bra att kunna ladda hem, men i slutändan vill man ändå ha skivan, med omslaget och allt. Så det så.

'Macbeth'

Igår var jag på Dramaten och såg en uppsättning av 'Macbeth' - en mycket konstig sådan. Första akten var väl vad jag väntat mig om än aningen tråkigare, medan andra akten var raka motsatsen, otråkig och helt oförutsägbar. Den bestod av våld, blod och rock 'n' roll. En sångerska från 40-talet. En besatt Börje Ahlstedt. En blodig, naken Lena Endre i högklackat. Och Patti Smith (inspelad alltså) som skriker "I haven't fucked much with the past, but I've fucked plenty with the future". Oväntat, minst sagt. Jag vet dock inte om det höll riktigt, blev liksom bara märkligt, fast då är ju jag inte någon expert på teater heller.

Börje Ahlstedt (Ronja-pappa) var i alla fall klart bäst, hur rolig som helst, helt liten på scen i sin konstigt skurna kostym, ändå tog han över hela föreställningen.

macbeth

Nördlitteratur

Nu när jag har blivit nörd så måste jag ju läsa nördböcker också, läste ut min första för några dagar sen, det var David Bodanis 'E=mc2' . Den var faktiskt både bra och underhållande, inte alls tung och trist som man kanske kan tro med tanke på att den handlar om en ekvation. Det var dock lite pinsamt att ta upp den på tunnelbanan och jag har fått en och annan kommentar i stil med 'Vad seriös du är då!'. Och det är klart att man lär sig en del, bland annat vad de olika symbolerna står för och vad ekvationen egentligen innebär, men den handlar också om de många personer som på ett eller annat sätt medverkat till relativitetsteorins uppkomst och även en del om atombomber och hur de fungerar. Jag rekommenderar denna bok för alla som vill känna sig lite upplysta, även vanliga människor (i motsats till nördar då alltså).

Jag har även två andra nördböcker på lager, 'Elektricitet', även den skriven av David Bodanis och Ulf Danielssons 'Stjärnor och äpplen som faller'. Lite intressant är förresten att jag på ett eller annat sätt fått alla dessa böcker av min nördvän
Annelie (hon kanske till och med är nördigare än vad jag är - hon går maskin).

einstein     elektricitet     stjärnor

Helg med Mandy!

Anledningen till att jag inte har skrivit här på ett tag är jag inte haft särskilt mycket att skriva om, första delen av veckan bestod mest av skola, mattetenta (försökte skriva upp mig till ett A men misslyckades), inlämning + redovisning av uppsats i naturresursteori, ny mattekurs (matriser bl a) och krysstenta i samhällsbyggnad. Fullt upp med andra ord!

I onsdags hann Sabina och jag dock med ett besök på
Rabarber där det var Poetry GangBang, mycket underhållande och helt gratis även om man känner sig dum om man inte köper något (som en te för 29 spänn?!!) då det är en restaurang/pub.

I torsdags morse kom Amanda hit och hälsade på från Oslo, detta är anledningen till att även slutet av veckan blev inläggslöst. Då hände det däremot en massa roliga saker som jag tänkte skriva om nu.

Torsdagen var slö, vi hängde mest ut i korridoren. Fredag morgon bakade vi scones och brunchade hos Sabina innan krysstentan. Sen blev det lite halvhjärtad shopping innan vi insåg att vi var lite för oinspirerade så vi åkte hem och tillagade fredagsmiddag bestående av blodig biff, rostade rotsaker och fetaostcreme, ljuvligt!  Dock resulterade den i paltkoma framför Idol och Lost in Translation.

Lördag morgon färgade vi mitt hår (äntligen!) innan vi efter lunch åkte in till stan för att köpa en iPod till Mandy. Därefter var planen att vi snabbt skulle promenera till Nationalmuseum för att kolla in Stig Lindberg-utställningen, tyvärr var det en viss nyinflyttad som inte hade någon koll på att det finns en halvö mitt i Stockholm som heter Blasieholmen så hon traskade glatt på längs Strandvägen i tron att hon snart skulle komma till museét, men icke. Till slut kom vi i alla fall fram, något trötta men vid gott mod. Utställningen var helt ok, mycket fina saker, men kanske inget jag behöver skrika ut till världen om.

Berikade med en dos kultur hade vi nya krafter att shoppa, hittade bland annat en mycket fin stickad kofta i svart och vitt med renar på på Indiska till Mandy, jag vill också ha! (Jag shoppar inte. Jag är student. Jag ligger på minus. Alltid.) Indiska är för övrigt den bästa affären just nu.

Hem till Bergshamra igen. Pizzabak. Rom och Cola till. Gott. Så kom den ständiga frågan; Var ska vi gå ut? Alla, ja utan undantag faktiskt, stockholmare har noll koll på var man ska gå. Jag frågar alla. Ingen vet. Skäms! Slutade med att Mandy ringde en gammal vän från Gävle som flyttat hit. De skulle till Carmen. Jag kände igen namnet men hade ingen koll på vad det var så vi googlade (ja, vad annars?) det. Detta är vad vi fick upp (kolla punkt 2). Hahaha, nu var vi ju liksom tvugna att gå dit! Och jag skäms inte för att säga att jag gillade det. Billigt, trevlig stämning och fullt med folk som mestadels såg ut att vara studenter, gärna lite indie. Planen var att vi skulle gå vidare till Debaser men vi fick höra från flera håll att det var milslång kö, märkte det även själva då vi gick förbi, så det blev Medusa istället. Älskade det från första stund. Stämningen var avslappnad och glad, alla dansade med alla till gamla klassiker som 'Enter Sandman' och 'Walk'. Det var trångt att dansa i de smala gångarna men det gjorde inget. Jag önskade Wilfmother och 'Woman' spelades som nästa låt. Mot slutet av kvällen gled musiken över till adidasmetal så då tackade vi för oss. Hellyckat var det i alla fall!

Söndag morgon, hrm lunch kanske det blev, åt vi amerikanska pannkakor med glass, bananer och chokladsås, precis som på den gamla goda tiden på 101 West Graham Street! Resten av dagen spenderades med trixa över all musik på min dator till Mandys nya skötebarn (vita Podden). På kvällen blev det bio som jag skrev om i förra inlägget. Imorse tidigt, tidigt när jag bara var halvt vid medvetande åkte hon tillbaka till Oslo. Tråkigt. Försöker övertala henne att flytta hit, vet inte hur det går.

'Djävulen bär Prada'

Ja, vad har hänt sen poweryogan? Igår var Mandy och jag på bio och såg 'Djävulen bär Prada'. Den har ju fått ganska ljumma recensioner, men vi enades om att den var bra och ungefär vad vi förväntat oss. Håller med kritikerna om att kläderna inte var sådär jätteupphetsande alla gånger, men vad jag störde mig mest på var en liten scen nära slutet där huvudpersonen i triumf deklarerar att hon minsann gått ner till storlek 36 varefter hon demonstrerar med en snurr, helt onödigt! Meryl Streep var såklart klockren, fast det vet väl alla redan vid det här laget. Och pojkvännen (Adrian Grenier) är inte lite kexig! Kolla in honom i Entourage också. Anne Hathaway är bättre än vanligt, har aldrig riktigt gillat henne med här funkar hon faktiskt. Jag rekommenderar i alla fall filmen en slö söndagkväll i sällskap av en god vän.

devil

Simhopp och fältövning

Igår var jag först på poweryoga, kul att rulla ihop sig till en boll, men ryggen protesterade lite efteråt, sen var jag och simhoppade med Emilie. Det var jättekul! Började med uppvärmning i 'torrummet', fick feta vibbar från tiden som truppgymnast (slutade för 9 år sen), stod på händer mot en vägg i en halv evighet kändes det som (jobbigt som fan), gjorde volter (nåja) och hoppade studsmatta. Sen började själva simhoppandet, vi fick lära oss att dyka bakåt, stå på händer och falla i vattnet och Emilie lärde mig att dyka som man ska. Mitt mål är att kunna göra en tyska, för det är så sjukt snyggt! Får väl se om jag får följa med nästa vecka igen.

Dock vaknade jag med en mycket ond nacke imorse, vet inte om det är träningsvärk à la Frida på Hultsfred (hon headbangade för mycket) eller om den är trasig på riktigt eller om det möjligen är för att det är fredagen den trettonde, men det tror jag inte för jag är inte särskilt vidskeplig.

Idag på eftermiddagen hade vi fältövning vid Ugglevikskällan bakom KTH, det var intressant. Synd bara att jag hade missbedömt vädret något och frös som ett litet djur hela tiden. Hade i alla fall mina nya fina gummistövlar på mig, men det hade varit skönt med ett par raggsockor i, och långkalsonger och mössa och vantar och halsduk och vinterjacka och...ja ni fattar. Det var svinigt kallt, fryser fortfarande efter att ha varit hemma i någon timme och fått i mig en kopp te, kanske får bli en till, eller kanske lite mat.

Panic! At the Disco

Ikväll spelar Panic! At the Disco på Debaser Medis, har inte skrivit om det tidigare, dels för att jag inte ska dit, dels för att biljetterna redan var slut när jag fick reda på att de skulle spela, ingen idé att tipsa alltså. Men man kan ju ändå slå ett slag för deras debut 'A Fever You Can't Sweat Out'. De har fått ganska ljumma recensioner och blivit avfärdade som småglin men uppebarligen har de en hel massa fans även här i Sverige ändå. Och jag håller inte helt med recencenterna, klart de är små, knappt lovliga pojkar är vad de är, men det svänger ju likaväl. Panic! At the Disco gör musik man blir glad av med kluriga, finurliga texter och roliga låtnamn. Lyssna!

panik

Lyssna på: Panic! At the Disco - There's A Good Reason These Tables Are Numbered Honey, You Just Haven't Figured it Out Yet

Och på tal om...musik. Idag är det 40 år sen Revolver släpptes, den är inte min favvo (som självklart är Sgt. Peppers), men ändock väl värt att fira!

Yeay, Babyshambles ställer in!

Läste i Metro i tunnelbanan på väg till skolan imorse att Babyshambles ställer in resten av sin turné i Storbritannien. Bra! Och nu kan man ju undra varför jag tycker det? Jo, jag hoppas nämligen att de ska ställa in sin utsålda spelning på Berns den 6 november också eftersom jag inte har någon biljett. Skadeglädjen är den enda sanna glädjen!

För övrigt börjar jag inse att
David har rätt; Doherty uttalas verkligen 'Dockerty'. Konstigt.

Scissor Sisters - 'Ta-Dah'

Scissor Sisters nya, 'Ta-Dah', var precis vad jag behövde idag. Älska glamrock!

scissor sisters

Lyssna på: I Can't Decide

Bli blodgivare!

Idag har jag varit på Danderyds sjukhus och lämnat blodprov för att få bli blodgivare, för andra gången i mitt liv. Jag var det för några år sen i Gävle men fick sluta efter tre gånger för att jag alltid svimmade efteråt. Hoppas det går bättre denna gång, för jag vill verkligen vara blodgivare. Det borde alla vara!

Det är ju speciellt bra för studenter och andra fattiga; man får en gratis hälsoundersökning, en grej (typ strumpor, en handduk, ett paraply eller något annat som är tråkigt att lägga pengar på) och man bidrar. Och om man vill vara extra snäll och inte är i behov av någon nyttopryl kan man ju skänka sin peng till välgörande ändamål, dubbelsnällt alltså!

Ge blod!

'Hemkomsten'

Igår var jag på Stadsteatern med lite folk från skolan och såg 'Hemkomsten' av förra årets nobelpristagare i litteratur, Harold Pinter. Den var underhållande (fick lite Yrrolvibbar ibland), bisarr, skrämmande och väldigt bra. Precis när jag kom ut var jag bara shockad och avtrubbad samtidigt, men så här i efterhand kommer den tillbaka mer och mer och jag inser hur bra den var. Gå och se! Den är inte alls som Elfriede Jelineks (om man nu får jämföra nobelpristagare) hemska 'Pianolärarinnan' som jag tvingade mig själv att se på tv (filmen heter 'Pianisten') bara för att ha sett något av henne (att läsa var bara att glömma).

hemkomsten
Jag har inte gillat att gå på teater innan, satt mest och var nervös för att skådespelarna skulle glömma sina repliker, men nu är jag såld. Tur att vi har en kulturförening på sektionen som fixar så vi kan gå på teater m m billigare!

Och apropå nobelpris; nu har årets priser börjat tillkännages, längtar redan till Nobelfesten (på tv för min del alltså).

Christina Aguilera - 'Back to Basics'

Är helt såld på den här skivan, trodde väl aldrig att jag skulle hylla Christina Aguilera, men jo. Hon är sjukt bra! Ge henne en chans! Lyssna!

christina

Lyssna på: Christina Aguilera - Understand

Jag är etta!

Har ju glömt att skriva att jag blivit etta, detta skedde på n0llegasquen i lördags. Gasquen var en mycket trevlig tillställning, tyvärr med en mycket trött Sandrine efter Lundresan, nåja, kul var det i alla fall. Drack besq, pratade med Eskils familj, åt god mat, lyssnade på Don Birka som aldrig ville sluta prata och dansade. Nu måste jag plugga matte, yeay?! Nej.

Länder jag besökt

Hittade detta lilla test, eller vad man ska kalla det, genom Bohemica. Det visar alla länder jag har besökt.


create your own visited countries map or vertaling Duits Nederlands

Inser att jag har hållit mig i västvärlden i hela mitt liv. Det måste det bli ändring på snarast! (Jag vet att bilden fuckar sig ut förlångt men vet inte hur man fixar det.)

SVR Samhällsbyggnadsdagar i Lund

I onsdags klockan två rullade s-bilen ut från campus i riktning Lund. Runt sex timmar senare var vi i full färd med att göra oss hemmastadda på Loftet i LTH:s campus.

annmari resväska
Annmari i väskan, jag hjälper till

Torsdag morgon var vi uppe med tuppen för föreläsningar och seminarier.

fruktstund
Ordförande-Viktor och jag har fruktstund. (Den fula, vita plastbågen i bakgrunden har SVR satt upp, de tyckte att ingången var för ful, jaha, ja?!?)

Efter en intressant men lång dag laddade vi i kårens bastu innan vi svidade om inför den fina middagen i AF-borgen.

festfina
Festfina utanför Loftet; Janne, Annmari, Håkan, jag, Daniel och Viktor.

Först var det fördrink och mingel.

annmari daniel
Annmari och Daniel.

Sen mycket god mat.

håkan don
Håkan och Don Rauk

Dock kanske lite väl lång middag då min bordsherre var mycket svårpratad, tur att jag hade Håkan mittemot! Det var blandad kvalitet på underhållningen som bland annat bestod av en a capella-grupp (plågsamt!) och en farbror med ett minimalt munspel (jättekul!).

påklistrat
Sjukt tillgjorda leenden då vi äntligen fått lämna bordet.

Nästa dag åkte vi, Håkan, Annmari, Joel och jag på Lundarundan som bestod i några studiebesök runt om i Lund. Vi hade inte med oss kameran så det blir inga bilder på oss i bygghjälmar högt upp på svajiga byggnadsställningar.

På kvällen var vi på sittning på Hallands Nation, efter en kort förfest hemma hos Malin (student på LTH som hade vänligheten att låta oss krascha i hennes vardagsrum).

hög
Daniel, Annmari, Håkan och Joel.

Sittningen var mycket trevlig, om än något kaosartad. Sen var det mellanfest i en korridor några trappor upp innan det bjöds upp till dans i källaren.

jag studenter
Chalmerister (tror jag?) och jag

Sammanfattningsvis var det en mycket bra, kul och intressant tripp och nästa år är samhällsbyggnadsdagarna här i Stockholm så då ska vi vara med och arrangera, skitkul!

Förenade Kungariket?

Det tog ett tag innan jag hittade Storbritannien på EURES eftersom de visst hade döpt om landet till 'Förenade Kungariket', sen när heter det så?