Jullov!

Nu är jag hemma i Gävle. Kom hit i lördags kväll med all min smutstvätt, en massa pocketar och ingen mattebok. Det visar ungefär hur jag tänkt spendera mitt jullov, jag ska umgås med familj och vänner, läsa böcker och inte plugga. Detta blir även sista inlägget i bloggen på ett tag, tänkte ta paus från den och hela internet också och till och med telefonen när jag åker till Frankrike på fredag, det ska bli så skönt! 

Tentafesten hos Kristin blev lyckad även om jag inte vet hur bra hennes föräldrars lägenhet klarade sig, vi var tre tappra själar som lyckades ta oss vidare in till stan och Debaser Medis efteråt, smög in utan att betala på Guilty Pleasures som faktiskt var riktigt kul, det spelades cheezy musik precis som utlovat.

Sist ett litet tips, som jag fått från
Annelie, för dem som har mycket dötid på lovet. Last.fm. Ange en artist du gillar och de börjar spela något du kanske också skulle gilla, kul idé (även om tipsen oftast var något jag redan kände till alternativt helt befängda)! Finns en massa andra funktioner också men jag orkar inte utforska vidare nu för jag är ledig, på riktigt.

Igår var vi hos mormor och morfar, jättemysigt. Drack mormors enbärsdricka och fick med mig en flaska hem, världens godaste! På kvällen åt vi risgrynsgröt och knäckemacka med julskinka och fransk(!) senap, sen klädde vi granen. Gäller att hinna med allt svenskt julfirande innan vi åker, för sen blir det fransk jul. Undra vad det innebär? Det var så länge sen jag firade där, tror det var 1992, så jag kommer inte ihåg, kanske berättar om det när jag kommer hem. 

Puss och God Jul!  


Stina Nordenstam

Min hyllning av kvinnliga musiker fortsätter och nu är det Stina Nordenstams tur. Har fastnat för This is Stina Nordenstam på vilken hon gästas av Brett Anderson, bland annat i fantastiska Keen Yellow Planet. Skivan är mycket speciell och fortsätter på det mer elektroniska spår som Stina påbörjade med Dynamite, som innehåller underbara This Time, John om John Hron (tror jag?) som mördades av nazister 1995, tyvärr kan jag inte lyssna på den utan att må illa.

The World is Saved, som kom 2004, fick mig att börja lyssna på Stina igen och det verkar som att det kanske kommer nytt igen snart, hoppas på att hon vågar sig ut för en konsert då!

dynamite     this is     the world

Lyssna på: Stina Nordenstam - This is Stina Nordenstam

The Blood Brothers på Debaser den 5 februari!

Snabbt inlägg mitt i pluggandet: The Blood Brothers spelar på Debaser den 5 februari, måste ses! Skrikrock från Seattle när den är som bäst!

blood brothers

Lyssna på: The Blood Brothers - Crimes

Skönast idag!

På väg in på Frescatihallen tidigare idag hörde jag: "...imperialistiskt storföretag." Väl inne såg jag några pappor (~35) med söner (~6) som stod i entréen och höll på att ta på sig skorna, en av sönerna stod och gnällde vid läskautomaten.

Pappan: "Men vet du vad, Oscar? Fredrik och hans pappa röstar på Moderaterna, DOM dricker Coca-Cola."

Joni Mitchell

Är helt insnöad på Joni Mitchell för tillfället. Det kan delvis bero på att jag har pluggat ganska mycket denna vecka och då funkar bara lugn musik men tror att min besatthet kommer att bestå även efter fredag (då jag får jullov!). Har laddat hem en massa skivor, dock måste det sållas lite, bäst än så länge är Blue (1971), For the Roses (1972) och Court and Spark (1974). På Blue finns den finaste jullåten River och den finaste kärleksförklaringen "I want to talk to you, I want to shampoo you" och för övrigt hamnade denna skiva på plats 14 på Observers lista över de 50 mest inflytelserika albumen genom tiderna, som jag skrivit om här. Utan Joni hade vi inte haft någon Tori Amos, tänk på det!

blue     for the roses     court and spark

Lyssna på: Joni Mitchell - River

Some Kind of Monster

Kollade på Metallica - Some Kind of Monster igår. Sjukt bra dokumentär om ett av mina favoritband, eller de var i alla fall det i högstadiet och gymnasiet, och deras tre första album är fortfarande några av mina bästa skivor. Har dock inte lyssnat på dem på länge men nu sitter jag och poppar (?) Ride the Lightning igen. I högstadiet informerade jag alla mina vänner om att de skulle spela The Call of Ktulu på min begravning, vet dock inte om jag fortfarande tycker att det är en bra idé.

Dokumentären är i alla fall klart sevärd, kanske inte lika rolig om man inte varit insnöad på bandet men det är en ovanlig rockdokumentär, börjar där de flesta andra slutar, när de ska lappa ihop bandet efter att medlemmarna blivit "nyktra". Speciellt kul är de tidiga klippen, deras otroligt fula kläder i studion (hawaiiskjortor och flipflops/tofflor), avsnittet där de letar efter en ny basist (ville Jeordie White spela med Metallica??!) och Lars Ulrich pappa. Varning dock för att ni kommer att hata Lars Ulrich av hela ert hjärta, han är den mest osympatiska människan på länge. Och tycka synd om stackars förbisedda Kirk Hammett, som jag för övrigt var kär i när det begav sig.

metallica

Marie Antoinette

Söndag kväll gick Isa, Fredrik och jag på Marie Antoinette (jag hade ett presentkort på Astoria). Den bestod i Kirsten Dunst i en massa olika klänningar, Kirsten Dunst som inte får ha sex, Kirsten Dunst som... ja, det var nog bara det. Borde sett Short Bus istället, synd, för nu har jag bara 25 kronor kvar på presentkortet så det blir inget.

marie

Snygg filmaffisch i alla fall!

Skön söndag

Söndag morgon gick vi (Isa och jag) upp till julkalendern, sen frukost innan vi gav oss iväg mot Handen och JSM i truppgymnastik. Det var riktigt roligt att titta på, inte igår man var på gymnastiktävling precis. Hamnade framför ett gäng tjejer i trettonårsåldern som inte kunde sluta utropa "Guuud var bra de är!" i falsett varje gång någon gjorde en volt. Kul! Annars var det bästa herrarnas (nåja, pojkar 13-20 år) friståenden, kan det någonsin inte vara kul med karlar som i ena stunden dansar, Justin Timberlake-style, och i nästa gör volter och lyfter upp sig på händerna? Helt klart värt!

När vi fått nog av det, eller det fick vi inte, inte jag i alla fall, men vi hade ju fler saker att uträtta, tog vi pendeln tillbaka in till stan och åkte till Hornstull för Streets julmarknad. Den var tyvärr inte mycket att hänga i julgranen (förlåt!) men Isa hittade i alla fall en snygg tröja med Frida Kahlo-tryck.

Insåg att vi var ganska hungriga nu, klockan var trots allt kanske fem och vi hade bara ätit frukost så darling syster bjöd på god wok på ett kafé eftersom jag har 0 kronor.

Lily Allen på Berns

Såg Lily Allen på Berns i lördags, fan vad bra det var! Supportande Cat5 var dåliga, liknade mest två tolvåriga tjejer sjungandes i hopprep framför spegeln och inte lät det bra heller. Lily var raka motsatsen, äntrade scenen i en söt rosa-orange klänning och ägde från början till slut, gjorde nästan alla låtar jag ville ha, saknade kanske Take What Ya Take och hennes superba cover på Kaiser Chiefs Oh My God men istället fick jag några nya låtar, tyder på att det kanske inte dröjer länge förrän det kommer nytt?! Först hamnade vi bakom ett gäng 30+ män som stod blixtstilla, kunde inte enas om varför men starka kandidater var att de var fastspikade eller att de var recensentgänget eller att de bara var allmänt skitnödiga, det lutar åt det senare. Men i ett ryck efter Knock 'Em Out som gav mig nya krafter trängde vi oss genom statygänget och såg helt plötsligt mycket bättre, där dansade vi så svetten rann hela resten av konserten, underbart!

Fredagen den 1 december

Idag är en bra dag. Började perfekt med lyxfrukost (=gröt med banan och blåbär, knäckemacka med leverpastej, en apelsin och grönt te) framför första avsnittet av julkalendern. Den verkar riktigt lovande, typ hela Sveriges skådespelarelit är med, men jag ska inte hylla den för mycket, förra året spårade den ju efter halva. Ser fram emot att gå upp klockan sju varje vardagsmorgon (och nio, tror jag att det är(?), på helgerna), vare sig jag har sovmorgon eller inte, ända fram till jul!(?)

Hade etikföreläsning vid tio som jag lätt hade kunnat skippa, men jag hade inte kollat upp vad den handlade om innan. Åt det som blev över från Annelies och mitt pizzabak igår till lunch, mums! Sen promenad in till stan med Filip (såg grymt många fina hus jag aldrig sett förrut, måste tillbaka dit någon dag och fota) till Hyresgästföreningen för intervju/frågestund, den blev mycket intressant och väldigt politisk. Fick med mig en bok hem som verkar lovande, kanske till och med kan få mig lite intresserad av detta ämne, vilket skulle behövas för hittills har det gått ganska trögt med den uppsats om hyresreglering vi ska skriva, som ska vara inne om en vecka. 

Och ikväll blir det rockklubb för att fira Davids 25-årsdag, kalas!